Academia de Studii Economice a Moldovei
Catedra "Comunicare Economică și Didactică"

Borcoman Raisa Gherasim

Raisa BORCOMAN
şef-catedră „Comunicare Economică și Didactică”

Astăzi, mai mult ca oricând, la nivelul individului izolat, dar şi la cel al colectivităţilor în care acesta se încadrează, se observă o creştere explozivă a interesului pentru problematica nu doar a comunicării, ci a comunicării eficiente.

Această extindere la nivelul teoriilor, dar, mai ales, la nivelul vieţii cotidiene, a produs un număr impresionant de întrebări asupra unui fenomen – cel al comunicării – atât de prezent în experienţa noastră de zi cu zi.

Or, una din ele, poate avea, pe bună dreptate, un caracter cel puţin obsedant: Oare de ce, chiar şi cu atât de mulţi specialişti în management, formaţi anual de zeci de instituţii mai mult sau mai puţin specializate, revirimentul economic şi social, atât de mult aşteptat, întârzie să apară?! Mai mult, dincolo de orice teorie, fie ea cu caracter social-economic sau politic, practica ne creează şi mai multe probleme, una dintre ele constând în deficienţele sau chiar în lipsa de comunicare.

A şti de ce şi cum să te exprimi, a şti să pui o întrebare, a şti să asculţi, să formulezi şi să reformulezi, a şti să te transpui întotdeauna în locul interlocutorului, a şti aproape totul despre tine şi mai mult despre interlocutor, a şti să rezolvi conflicte, să susţii discuţii, să ţii discursuri, să persuadezi, să faci compromisuri şi să reuşeşti, să reuşeşti...! conţin numeroase detalii care aparţin domeniului comunicării, care trebuie studiate, exersate, cu ambiţie, răbdare şi perseverenţă, până la cele mai mici detalii, pentru a deveni un specialist bun. Pentru că, fapt demonstrat, finalmente, totul este şi înseamnă comunicare.

Modul în care ne prezentăm, modul în care vorbim, privim şi ascultăm, modul în care lansăm ipoteze şi tragem concluzii, modul în care oferim sau solicităm, mulţumim sau elogiem în scrisorile de afaceri, în fine, modul de a COMUNICA relevă modul nostru de A FI.

Pornind de la Adevărul Etern Biblic: „La început a fost Cuvântul şi Cuvântul era de la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul”, vom afirma: numai “cuvântul potrivit la locul potrivit” realizează o comunicare reuşită, iar comunicarea este vârful de lance al oricăror relaţii, fie ele familiale, fie sociale. Numai, cuvintele legate frumos, spuse la locul potrivit, cu înţelepciune şi cu raţiune, oglindesc cultura celui care construieşte din ele un mesaj.

Dragi studenţi şi viitori studenţi ai ASEM:

O cultură a comunicării se dobândeşte pe tot parcursul vieţii – începând cu familia şi continuând cu mediul educaţional şi cu cel social. Din păcate, în spaţiul public din Republica Moldova, constatăm o lipsă a culturii dialogului şi asistăm, mai degrabă, la un dialog distorsionat, în care interlocutorii nu se aud unii pe alţii, principalul vinovat fiind regimul ex-sovietic, care a încurajat proliferarea limbii de lemn şi a dublului discurs. Poate că nu toţi veţi ajunge să ţineţi dialoguri şi discursuri publice, dar cei care o vor face trebuie să muncească  mult la capitolul comunicare.

Aceasta este motivaţia care ne determină să încercăm reelevarea unora dintre cele mai importante caracteristici ale ştiinţei de a comunica. Iar de la ştiinţă la Arta de a comunica, pasul decisiv VĂ aparţine!

Şi suntem convinşi că îl veţi face, cât mai curând, decişi şi...decisiv!