Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Mai mulți studenți ai anului II și III, specialitatea drept, s-au simțit jurnaliști cu acte în regulă. Aceștia au fost inițiați în jurnalism în cadrul celei de-a II-a ediții a workshop-ului ”Inițiere în jurnalism cu aspect juridic”.

Scopul workshopului este de a dezvolta capacitățile tinerilor în vederea scrierii unui articol publicistic în domeniul juridic. La seminar au participat 27 de studenții din anul II și III de la specialitatea DREPT, ASEM. Evenimentul a fost organizat de Cercul Științific ”Sub litteras legis” în colaborare cu Serviciul Relații cu Publicul al ASEM.

Participanții s-au familiarizat cu sistemul mass-media din RM, genurile presei, structura unei știri și conceptul multimedia. La partea practică, tinerii, repartizați în 5 echipe, au avut de scris o știre pe baza unei spețe juridice. Îndrumați de formatorii Corina Morozan și Zinaida Lupașcu (Serviciul Relații cu Publicul al ASEM), tinerii au prezentat știrile, le-au analizat, acumulând astfel experiență în "ale scrisului".

Alina Codreanu, conducătorul Cercului Științific Studențesc ”Sub littere legis”: ”Am dat curs acestei inițiative de organizare a workshop-ului, care a ajuns deja la ediția a II-a, analizând perspectiva că un bun jurist trebuie să își lărgească orizonturile în mai multe domenii. Astfel, jurnalismul juridic este o oportunitate, pentru studenții de la drept, să își dezvolte abilități ca: scrierea unui articol publicistic, formularea ideilor și a întrebărilor concrete, găsirea surselor veridice pentru o documentare corectă, analiza logică și critică. Studenții manifestă interes pentru asemenea activități, ceea ce ne oferă încredere că noi, organizatorii, reușim să facem față așteptărilor lor”.

Alina Simonov, anul II, Drept: ”Mi-a părut destul de interesantă tactica care au folosit-o formatorii care ne-au redat foarte bine și concis informația despre ce este un articol, cum deosebim o știre de un reportaj și alte chestiuni interesante la tema dată. Pot spune cu multă încredere că astăzi orizontul meu de cunoștințe s-a lărgit și s-a completat cu informații utile în domeniul jurnalismului și anume cu aspect juridic. M-a intrigat cel mai mult când fiecare dintre noi a primit și lucrul practic - o speță din domeniul penal și a trebuit să o adaptăm în formatul unei știri, utilizând desigur informația comunicată pe parcursul activității”.

Mihaela Bulat, anul II, Drept: ”A fost un workshop bine-organizat și constructiv. Consider că este absolut necesar pentru toți, nu doar pentru studenți, să cunoască cum se scrie un articol sau o știre, care este diferența dintre o știre adevărată și un fake, cum trebuie să formulăm și să adresăm întrebări corecte pentru un interviu ș.a.”.

Dan Rurac, anul II, Drept: ”Mi-a plăcut mult că evenimentul a fost bine organizat, succint, clar, fără elemente de prisos, incluzând și aspecte practice. Am fost inițiat în primii pași de scriere și redactare a unui articol publicistic, astfel că workshopul și-a atins scopul propus”.

Cătălina Voinițchi, anul III, Drept: ”Astăzi m-am simțit în postura unui adevărat ”jurnalist”, pusă la treabă să ticluiesc o știre, după rigorile necesare, în timp concret propus. Sunt pentru prima dată la un astfel de training și mă bucură faptul că am avut experți bine pregătiți și au reușit, în scurt timp, să ne ”inițieze” în jurnalismul juridic. Consider că acest tip de eveniment ar trebui să aibă continuitate”.