Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în parteneriat cu Centrul de Studii Politice Europene (CEPS) din Bruxelles, readuc în atenție publică în cadrul unei eveniment de lansare de carte, găzduit de Academia de Studii Economice a Moldovei, progresul înregistrat de Republica Moldova la 4 ani de la implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Evenimentul machează și lansarea celei de-a doua ediții a manualului „Aprofundarea Relațiilor UE-RM: Ce? De ce? Cum?” și a publicației „Eforturile pentru buna guvernare în Europa de Est”, elaborate de către experți din Moldova, Ucraina, Georgia și statele Uniunii Europene.

Olesea Sîrbu, prorector pentru relații internaționale și proiecte europene din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, a venit cu un cuvânt de mulțumire autorilor publicației și a reiterat importanța cooperării dintre țările membre ale Parteneriatului Estic cu Uniunea Europeană. „Datorită Parteneriatului Estic Republica Moldova a reușit progrese semnificative în ceea privește atragerea investițiilor pentru businessul mic și mijlociu, a oferit locuri de muncă noi și a creat oportunități comerciale prin oferirea accesului către noi piețe de desfacere. În acest context, Academia de Studii Economice depune eforturi semnificative pentru a ajusta oferta educațională la necesitățile pieței muncii, în ideea de spori rata de angajare a tinerilor, dar și de a le oferi, prin intermediul activităților extracurriculare, oportunitatea de a conștientiza provocările și beneficiile parcursului european al țării”.

Denis Cenușă, director de program în cadrul Expert-Grup, editor și coautor al publicațiilor a menționat în discursul de deschidere că „Reieșind din exploatarea abuzivă a temerilor geopolitice, observată în contextul electoral existent, subiectul integrării europene și sustenabilitatea acestuia capătă o importanță sporită. Din acest considerent, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană necesită o comunicare cât mai accesibilă și inovatoare către public. La fel ca și majoritatea textelor juridice, Acordul de Asociere este un tratat juridic voluminos și complex, iar manualul dat vine să faciliteze înțelegerea fiecărui capitol al Acordului în ceea ce privește natura angajamentelor pe care și le asumă părțile și perspectivele implementării acestora”. „Spre deosebire de ediția lansată acum doi ani, versiunea actualizată își mai propune să prezinte modul în care a progresat implementarea Acordului de Asociere și să ofere o evaluare preliminară a acestui proces”, a conchis expertul.

Michael Emerson, cercetător superior asociat și coautor al publicațiilor a subliniat în discursul de prezentare a celei de-a doua publicații lansate în cadrul evenimentului că „Lupta pentru o bună guvernare în Europa de Est” este despre lupta care se desfășoară în cele trei țări din cadrul Parteneriatului Estic - Georgia, Ucraina și Moldova în parcursul lor spre un „model european" de dezvoltare, lupta pentru tranformările politice și economice pe care care cele 3 țări și le doresc pentru a-și schimba sistemele post-sovietice în democrații solide, bazate pe statul de drept, limitarea corupției și a implicării oligarhilor”.

În cadrul evenimentului vorbitorii celor două panele și-au propus să aducă în discuție și impactul economic al ZLSAC asupra exporturilor moldovenești, subiect care a fost prezentat de Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Expertul a menționat că „Structura comerțului Republicii Moldova a început să se diversifice considerabil în favoarea piețelor Uniunii Europene, reducând pierderile provocate de embargoul comercial impus de Federația Rusă. Partea bună este că, după o perioadă de șocuri economice grave, creșterea macroeconomică a fost reluată. Exporturile către UE cresc destul de rapid, reprezentând la momentul actual 66% din exporturile țării. Există totuși, anumite dificultăți de armonizare a legislației naționale la regulamentele UE și mai multe deficiențe fundamentale ce țin de capacitățile de implementare ale sectorului public și privat. De asemenea, progrese extrem de necesare pentru productivitate și nivelul de trai stagnează din cauza defectelor grave ale guvernării și statului de drept”.

Expertul a mai adăugat că temerile și speculațiile în ceea ce privește invazia mărfurilor agroalimentare din UE au fost spulberate. „Importul de produse agroalimentare din UE a înregistrat o scădere bruscă imediat după intrarea în vigoare a DCFTA, cu o ulterioară dinamizare, deși în perioada de referință statisticile indică asupra unei diminuări de 4%. Evoluția importurilor de produse non-agricole din UE a fost influențată de pe de o parte de necesitățile industriei naționale, iar pe de altă parte de diminuarea reexporturilor odată cu instituirea restricțiilor la import de către Federația Rusă față de UE. În același timp, cel mai însemnat impact l-a avut scăderea prețurilor internaționale pentru produsele petroliere. În aceste condiții, importul de produse non-agricole din UE s-a diminuat cu 15% în perioada de referință”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Înțelegerea Acordurilor de Asociere și a Zonelor de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) dintre UE și Ucraina, Moldova și Georgia”, realizat cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida). Proiectul este coordonat de Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS) și realizat în parteneriat cu Institutul de Prognoză Economică și Consultanță Politică (IER) din Kiev, Centrul de consultanță Reformatics din Tbilisi și Centrul Analitic Independent Expert-Grup din Chișinău.